fbpx
Teatre Verbatim: SERÀ EL NOSTRE SECRET

d’Elies Barberà, Daniela Feixas i Marta Montiel

Del 14 al 31 de gener de 2021
ESTRENA 14 de gener

Les funcions estan acompanyades d’un debat postfunció a càrrec de professionals del tema. Consultar Calendari de debats

MATERIAL DE PREMSA

SINOPSI

Una de cada cinc persones a Catalunya ha patit algun tipus de violència sexual durant la seva infància. Malgrat que els abusos a menors tenen conseqüències físiques, emocionals i psicològiques per a tota la vida, impera el silenci davant d’aquests fets.

Només quan es pot explicar el que s’ha viscut, es pot començar a comprendre. La paraula dita ens fa prendre consciència, evidencia l’abús de l’agressor, la covardia dels encobridors i sacseja els valors de la nostra societat. Per això, a través del teatre Verbatim transmetem les experiències i reflexions de persones que han passat per aquesta experiència i l’han expressat. Les seves paraules i les dels especialistes que ens acompanyen poden ser una via per a comprendre, sensibilitzar-nos i posicionar-nos.

Un dels drets universals dels infants és el dret a la protecció, a viure en un entorn segur. Les dades diuen que el vuitanta per cent dels abusos es cometen en l’entorn familiar o de confiança de l’infant. Així, doncs, què passa quan la casa que t’hauria de protegir es converteix en la teva presó? Quines són les conseqüències quan els que t’haurien d’estimar són els que et fan mal?

Daniela Feixas i Marta Montiel parlen de l’obra

Espectacle en català

NOTA DE LA CREADORA I INTÈRPRET

El Cicle de Teatre Verbatim que va impulsar la Sala La Planeta de Girona ens va fer conèixer un gènere en què la paraula pren un valor molt fort sobretot quan es tracten temes tabú dins la nostra societat. Fa dos anys vaig proposar a l’Elies Barberà i a en Llàtzer Garcia tractar el suïcidi juvenil ja que és la primera causa de mort entre els joves a Catalunya. No m’oblideu mai va suposar una experiència molt enriquidora implicant testimonis, especialistes i arribant a molts espectadors. Molts d’ells, ens han expressat el seu agraïment per haver tractat a escena el tema del suïcidi, els trastorns mentals, l’assetjament, la resiliència, l’aïllament dels joves, la medicació, les autolesions, etc. L’abús sexual infantil és un dels factors de risc en el suïcidi juvenil. I és un altre tema tabú que també ens incomoda i desconeixem. Les seves seqüeles poden ser devastadores. Conèixer persones que ho han patit em va fer proposar la temàtica a en Pere Puig per a un nou verbatim. A l’Elies Barberà i a la Daniela Feixas.A les dues obres estem explicant les vivències de supervivents que han lluitat per arribar a comprendre, sanar-se i fer-se un lloc dins una societat que estigmatitza tant el suïcidi com l’abús sexual infantil en l’àmbit familiar. A Serà el nostre secret les paraules dels testimonis trenquen amb les creences que tenim sobre el paper de la família protectora i el benestar dels infants. Escoltar-les i després expressar-les a escena implica captar la complexitat de l’ésser humà en relació al trauma: la relació entre el cervell, la ment i el cos. I això és un aprenentatge molt enriquidor que també hem pogut fer gràcies a les entrevistes a professionals que treballen amb víctimes i abusadors. La crueltat de la temàtica i la reacció de l’entorn quan expliques que estàs entrevistant persones que han estat abusades pels seus pares, tiets o avis, va fer que em qüestionés: qui voldrà venir al teatre a sentir històries que ens pertorben? Al final del procés la meva conclusió és: vindran els que no vulguin viure d’esquenes a una realitat que afecta a un de cada cinc infants i se sentin ciutadans responsables de prevenir-ho, detectar-ho i actuar.

Marta Montiel

LA PREMSA HA DIT…

“No hi ha res com una bona dramatúrgia, una bona direcció i unes excel·lents interpretacions. (…) Les interpretacions de Marta Montiel i d’Elies Barberà són d’una autenticitat, honestedat i versemblança admirables. Quina complicitat, quina unió, que sinceres! Són, ras i curt, de traca i mocador. Cal fer justícia i destacar que el duet interpretatiu el completa Èric Serrano, que aporta les notes musicals de l’espectacle tocant la guitarra i cantant (…) Ocasions com aquesta no s’han de deixar escapar.”
“Les interpretacions de Marta Montiel i Elies Barberà, respectant els idiomes i fins i tot els accents i les variants dialectals de cada testimoni, són realment commovedores (…)  S’ha de tenir una valentia i un coratge immensos i una gran sensibilitat per abordar amb profunditat un tema dolorós com pocs. S’ha de tenir un tacte i una delicadesa extrems per dur aquest material a escena, i s’han de tenir uns coneixements i recursos de construcció dramàtica molt ferms per no caure en la morbositat o l’horror, que seria el més fàcil. (…) Un excel·lent muntatge teatral, una sacsejada de consciències imprescindible. L’any que ve serà a l’Escenari Joan Brossa Aneu-hi, si us plau.”

DANI CHICANO – EL GERIÓ DIGITAL

“Barberà i Montiel posen veu a aquests testimonis, acompanyats per la música d’Èric Serrano, en un espectacle que vol aportar llum sobre un tema que sempre sentim de passada i que creiem que passa lluny, en altres cases, a gent que no és com nosaltres ni com els nostres veïns, que són molt simpàtics i sempre saluden. Per sort, no busca fer ferida amb els detalls -no calen, els agressors no tenen mai límits-, sinó que afronta, de cara i amb molta sensibilitat, la relació de submissió que s’estableix entre les dues parts i el greu impacte que tot plegat té, a curt i llarg termini, sobre els menuts i el tipus d’adult en què es convertiran.”
ALBA CARMONA – DIARI DE GIRONA

FITXA ARTÍSTICA

Recerca i documentació Marta Montiel, Elies Barberà, Daniela Feixas
Idea Marta Montiel i Elies Barberà
Direcció i dramatúrgia Daniela Feixas
Intèrprets Elies Barberà, Marta Montiel i amb la col·laboració d’Èric Serrano
Espai sonor i il·luminació Lluís Robirola
Disseny espai i vestuari Anna Tantull
Assistent de direcció Juli Rios (estudiant en pràctiques)
Piano a Corvus de Joan Reig Gregori Ferrer
Fotografia Paco Amate / Video Albert Blanch
Producció Mithistòrima Produccions S.L. / Sala La Planeta
Coordinació de los col·loquis Ferran Joanmiquel

Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals ICEC, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona
Amb la col·laboració de l’Escenari Joan Brossa i del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

HORARIS I PREUS

Horaris De dimecres a dissabte a les 19:30 h i diumenge a les 18 h
Preus dimecres i dijous 13€. divendres, dissabte i diumenge: 18€

CALENDARI DE DEBATS POSTFUNCIÓ

 • 14 gener: Mireia Darder, psicòloga i autora del llibre “La sociedad del abuso, trece testimonios de abusos sexuales”.
 • 15 gener: Patricia Bosch, Psicòloga especialitzada en el tractament de l’abús sexual infantil i tractament de la pedofília i secretària i portaveu d’Àngel Blau. I Gemma Font, impulsora d’Àngel Blau, associació sense ànim de lucre i d’implementació estatal que lluita per la prevenció de l’abús sexual infantil.
 • 16 gener: Rosa Nolla. Psicòloga i Treballadora Social especialitzada en violències sexuals . LLarga trajectòria professional en l’àmbit de l’administració de justícia. Presidenta d’Ângel Blau, associació que lluita contra l’abús sexual infantil.
 • 17 gener: Alba Cuesta, terapeuta Gestalt, i Sara Berga, coordinadora de l’associació El Mundo de los ASI.
 • 20 gener: Alba Cuesta, terapeuta Gestalt, i Alexandra Membrive, presidenta i coordinadora de l’associació El Mundo de los ASI.
 • 21 gener: Roger Ballescà, vicesecretari de la JG del COPC, coordinador del Comitè d’Infància i Adolescència del COPC i psicòleg del CSMIJ de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell.
 • 22 de gener: Josep Maria Alcañiz, Psicòleg i psicoanalista, Treball en consulta privada en una escola amb alumnes d’educació especial i en l’àmbit de l’adopció internacional (membre de la comissió de cultura del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya).
 • 23 gener: Raphaella Kollmann, actualment realitza estudis de Psicologia i Psicoteràpia del Trauma, és terapeuta Gestalt i coach, també realitza treball terapèutic i d’empoderament amb diferents grups de dones amb experiències d’infància traumàtica.
 • 24 gener: Vicki Bernadet, víctima d’abusos en la seva infància i fundadora de la Fundació Vicki Bernadet.
 • 27 gener: Núria Casanovas, Psicòloga Formadora Supervisora d’equips professionals que intervenen en infància i família (Espanya i França), Presidenta del Consell Social del COPC i autora del llibre “Guia pràctica para la interpretación del dibujo” (Editorial Lebón).
 • 28 de gener: Laura Sicilia, representant d’ActivaMent i membre del grup d’investigació GReVIA (Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent).
 • 29 gener: Jaume Descarrega, Psicòleg clínic i psicoanalista, Servei Addiccions i Salut Mental Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Professor Associat Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i membre de la comissió de cultura del COPC.
 • 30 gener: Alexandra Membrive, presidenta i coordinadora de l’associació El Mundo de los ASI, i Sara Berga, coordinadora de la mateixa entitat.
 • 31 gener: Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, amb 20 anys d’experiència en el camp de l’abús sexual infantil, tant com a terapeuta, formadora i assessora.

Durada 60 minuts

XARXES SOCIALS

#SeraElNostreSecret

 • Serà el nosre secret de Teatre Verbatim a partir de testimonis reals a l'Escenari Brossa

14 gener de 2021 — 31 gener de 2021
19:30

Sala Palau i Fabre

Directora Daniela Feixas

¡Comparteix!